Publisert på

Duftende stauder

Duftende rabatter med lavendel, skråninger med peppermynte, bed med klaseormedrue og klatrende blomsterert opp langs veggen. De er alle vakre blomster

, lette å dyrke, og gjør ekstra inntrykk på sansene våre på grunn av sin gode og behagelige duft. Her kommer hagetips om dyrking, bruk og stell av noen duftende blomster.


Lavendel (Lavandula angustifolia)
Berolig duftende staude med fiolettblå blomster i aks på stilker som synes godt over resten av den 30-40cm høye buskete planten med grågrønne blader.

Lavendel er en vakker krydderplante som lokker til seg mange bier og sommerfugler. Blomstene brukes i krydderblandinger for retter med kjøtt til grilling, i kjøttdeig og kjøttgryter. Blomstene kan også brukes i duftposer, dekorasjoner, i vedkassen eller til limonade. Blomstene er oftest kjent som lavendelblå, men finnes i hvite og rosa blomstrende sorter også.

Stauden er mye brukt i samplanting med andre stauder og roser. Det sies at den holder lus på avstand fra rosene. I Cottage Garden inspirerte hager er lavendel ofte mye brukt. Høst inn blomstene med det samme de springer ut, da kan de bindes til små buketter som henges til tørk og holder seg fine tørket. Trives i varm og porøs, veldrenert og lett jord, gjerne sandjord og plassering midt i sola. Om plasseringen har mindre sol er det spesiellt viktig at jorda er godt drenert. Blomstrer året etter såing med blomster fra juni til august. Det går fint å kjøpe planter i stedet for å så selv.

Noen kjente sorter er:
Munsted Dwarf
Hidcote Blue
Hidcote Pink
Edelweiss
Rosea
Essence Purple

Så gjerne lavendel ved forkultivering tynt i fuktet såjord i februar-mars. Still potten i kjøleskapet i 3-6 uker. Ta den ut, og når frøene spirer settes de 1 plante/potte med gjødslet sandholdig jord. Still lyst og svalt etter oppkomst. Plantes ut etter frost.

Nydelig lavendellimonade:
15dl Vann
3 dl Sukker
10 Lavendelstilker med blomstrende aks
2 Sitroner

Kok opp halvparten av vannet med sukkeret. Ta kjelen av platen, legg lavendelstilkene i kjelen og sett på lokket. La væsken avkjøles. Press ut saften av sitronene og tilsett sitronsaften og resten av vannet. Rør om, sil og server med isbiter i glasset. Nyt!

Blomsterert
Klatrende sommerblomst med vidunderlig duft og farger. Blomstene er ikke så store, men det er rikelig av dem, gjerne fra midten av juni, og duften er fortryllende.

Egner seg både til potte og i bed og brukes gjerne i buketter som tas inn og settes i vann. Et tips er å binde en hyggelig krans av blomstene og la den flyte i et kar ved inngangspartiet med noen tente telys for å ønske velkommen.

Det finnes også blomsterert stauder i rosa, rødt og hvitt, men de har lite eller ingen duft. Blomsterertene som har duft sås fra frø:

‘Spencer mix’ organic
Stars and Stripes
Royal mix og Royal mix Big Pack
Royal Scarlet
Royal Rose
Villa Roma Scarlet
Fire and Ice
Bijou mix
Lord Nelson
Royal White

Plantene trenger støtte for å vokse oppover, dyrk de gjerne sammen med andre klatreplanter som roser eller klematis. Da har blomsterertene noe å støtte seg til og samplantingen gir et vakkert resultat. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Gi vann og næring regelmessig. Fjern visne blomster etter hvert, da blir blomstringen rikeligere.

Ved såing legg frøene i lunkent vann i 1døgn, da spirer de sikrere. Kan forkultiveres 4-6 uker før utplanting, ca midten av april. Så 1-2 frø/potte i fuktig såjord. Still i romtemperatur, etter oppkomst trives de lyst og svalt. 2-3 uker senere gis næring regelmessig. Topp evt. plantene lett når de er ca.10cm så busker de seg bedre og får flere stengler.

Direkte såing kan skje fra mai på ønsket vokseplass, det vikige er å holde jorda fuktig til frøene har spirt.

Peppermynte
Veldig lett å dyrke enten fra frø, eller fra deling av plante. Bruker en planten kan biter av roten danne nye røtter , stengler og blader relativt fort ved tilgang å vann og lys. Det samme gjelder for overjordiske stengler som lett danner nye røtter fra bladhjørnene. Hele planta har sterk duft, men bladene og blomstene dufter best, litt friskere og lettere enn rot og stengler.

Planten kan vokse og trives på nesten alle typer jord. Peppermynte tåler sandjord og bør her plantes i potter nede i jorda, med kanten på potta noen cm over jorda for å kunne kontrollere hvor den vokser. I tung leirejord tar den seg roligere frem, men sprer seg likevel raskt sammenlignet med andre planter. På leirejord kan den få blader med sterkere lukt og smak av peppermynteolje. Trives godt hvis det er jevn tilgang på fuktigehet, men tåler likevel en del tørke når den er etablert.

Bladene brukes ferske eller tørkede til te, gelé, salater, sauser, søtsaker, drinker, buketter mm. Vakkert grønne blader og fine lillarosa blomster gir peppermynten et dekorativt utseende.
Ved forkultivering så tynt i fuktig såjord. Dekk svært lett. Plant om i gjødslet jord 1 plante/potte. Still lyst og svalt. Plant ut etter frost. Humlene er glade i peppermynteblomstene.

Ved direkte såing vannes såfuren før såing. Frøene dekkes tynt og såingen holdes fuktig.

Klaseormedrue/Sølvlys (Cimicifuga racemosa)
En høy og høstblomstrende staude med fantastisk duftende kremhvite små blomster som springer ut fra perlerunde knopper på lange aks. Blomstrer gjerne fra september og utover høsten. Høyden på stauden, 150cm, gjør at den gir fin høyde til staudebedet men også fint kan plantes mellom vintergrønne prydbusker. Beskjæres om våren helt ned til bakken

Klaseormedrue er lettdyrket, men foretrekker jevnt fuktig jord. Bladverket er dekorativt fra det kommer opp om våren og gjr flott variasjon til staudebed og rabatter. Blomstene er fine til buketter og fungerer fint til snitt. Stauden klarer seg veldig fint i skygge. Sorten ‘Brunette‘ har rødbrune blader og gir fint spill i farger der det er mye grønnt i en hage. Planten blir stor, så sett av god plass.