Publisert

Slik planter du klematis

Alle arter av klematis skal plantes godt ut fra veggen slik at plantene ikke tørker ut i dreneringen langs grunnmuren. Du kan også plante mot et espalier eller inntil en trestamme. 60 cm er en gylden regel når du skal plante klematis. Lag et hull 60 cm dypt og 60 cm bredt og 60 cm fra veggen.

Vann klematisplanten godt før den får plass i jorda. Vann også i plantegropen.

Ha litt kugjødselkompost i bunnen av hullet og fyll på godt med plantejord. Plant slik at 15 cm av rothalsen kommer under jorda. Da utvikler det seg flere røtter og du får en kraftigere plante.

Klematis liker organisk gjødsel bedre enn fullgjødsel. De vokser dessuten bedre og blir sterkere mot sykdom hvis du gir dem benmel. Klematis er også veldig glad i kompost.

En spiseskje benmel drysses i jorda rundt klematisen ved planting. En halv spiseskje benmel kan gis annenhver måned fra mars til juli. I april og juni kan det gis en halv spiseskje Helgjødsel som inneholder organisk gjødsel.

De første ukene etter at du har plantet, må du vanne skikkelig. Det er en regel at storblomstrede klematis vil ha skygge ved rothalsen. Dette er ikke nødvendig hvis du velger en med små blomster.

Et tips er å sette et frittstående espalier midt i bedet, og plant flere sammen, eller la dem få selskap av en rose. Det blir vakkert!

HVORDAN SKAL EN KLEMATIS BESKJÆRES?
Uavhengig av sort, skal du beskjære klematis hardt de første årene slik at planten bryter og får tett forgreining nedenfra. Tenk ikke på blomstene det første året, tenk heller på å bygge opp planten. Når du senere skal beskjære klematisplanten din, bør du sjekke hvilken gruppe den tilhører.

DE SMÅBLOMSTRENDE:
Alpeklematis, bergklematis og andre småblomstrende sorter som blomstrer tidlig om våren, er ikke særlig arbeidskrevende. Du får nesten like fin blomsterprakt uten beskjæring. Du bør allikevel se over planten når den begynner å spire. Klipp vekk døde skudd og skudd som stenger for lyset.
Ikke beskjær for hardt, da tar du samtidig vekk blomstene. Er plantene så gamle at de begynner å bli glisne, beskjærer du dem hardt etter blomstring i mai.

KLEMATIS MED STORE BLOMSTER:
Til denne gruppen hører alle de storblomstrende, bl.a. alle Patens – sortene. De blomstrer på fjordårsvekst og remonterer godt ut over sommeren. Det beste tidspunktet å beskjære disse på er fra november til mars. Man kutter gjerne planten ned til halvparten. Men ingen regel uten unntak. De vil blomstre uten beskjæring også.
Sommerblomstrende klematis er alle de andre som blomstrer på årsskudd. Kan gjerne beskjæres hardt, ned til 30 – 50 cm om våren.